Gamla Stan Stockholm

gamla stan i Stockholm

Gamla Stan i Stockholm är en av de mest särpräglade platserna i hela Skandinavien. Gamla stan har varit en samlingspunkt för svenskar och besökare från hela världen sedan medeltiden och är fortfarande ett populärt resmål idag.

I den här artikeln kommer vi att titta på några av Gamla Stans mest ikoniska landmärken, samt dess historia genom århundradena.

Många turister kommer till Sverige för att få en glimt av en oförstörd nordisk kultur som håller fast vid urgamla traditioner. Men vad de finner när de anländer är inte riktigt vad de föreställt sig: moderna skyskrapor tornar upp sig, trendiga kaféer finns i varje hörn, svenska ungdomar klär sig som sina motsvarigheter var som helst i Europa eller Amerika – men oavsett var du går, byggnaderna påminner om en annan tid.

På landsbygden ser man nedgångna rödmålade stugor i trä och små byar med prydligt klippta trädgårdar. Men om du kliver in på en stadsgata möts du av smala gator och överhängande sagobokshus från en annan tid.

Stockholm är inget undantag. De stenbelagda gatorna i Gamla Stan tar med besökarna på en historisk resa genom medeltiden, då kungarna satt på troner högt ovanför dem i Kungliga slottet.

Stockholms ursprung går ända tillbaka till 1252, då den svenske kungen Birger Jarl grundade staden Tre Kronor på en ö där sjön Mälaren möter Östersjön. Slottet stod i över 200 år på den östra spetsen av Gamla Stan och ansågs vara en av Europas starkaste fästningar.

I sin bästa tid var Stockholm ett blomstrande handelscentrum med medborgare från hela Skandinavien som kom till staden för att sälja sina varor. År 1388 hade Sverige sin första dokumenterade aktiemarknad i Stockholm. Den blev ett viktigt centrum för handel i norra Europa och bidrog till att göra Sverige rikt under perioder då krig förstörde andra länders ekonomier

Under 1600-talet var det mycket byggnadsverksamhet i Gamla stan, som då var ett tätt befolkat område. I slutet av denna period hade många köpmän byggt sig stadshus här efter att ha flyttat från Stortorget , eller Stora torget, som var den viktigaste handelsplatsen i Stockholm.

I slutet av 1700-talet och början av 1800-talet gjorde dock den ökande industrialiseringen Stortorget impopulärt bland företagen och det började förfalla. Idag är det känt som “Little Tokyo” eftersom så många japanska turister kommer hit för att ta bilder .

Gamla stan fick också ett nytt stort torg vid den här tiden: Kungsträdgården, eller “Kungsträdgården”. Det blev snart populärt för promenader efter middagen och vid dåligt väder, men här fanns inga affärer eller marknader som Stortorget hade gjort tidigare. De två torgen representerar det gradvisa skiftet från köpmannakultur till en välbärgad medelklass.

Den mest imponerande byggnaden i Gamla stan är det kungliga palatset, som byggdes på 1600- och 1700-talen. Det används fortfarande i dag för officiella ceremonier som nyårsafton. Förutom att vara en kunglig bostad är det också hem för tre museer: Nationalmuseum, Kungliga Myntkabinettet och Skattkammaren.

En annan höjdpunkt i Gamla Stan är Storkyrkan, som ligger bara en kort bit från slottet. Den byggdes mellan 1250 och 1300 och har beskrivits som “den mest magnifika kyrka som finns norr om Venedig”. Varje dag erbjuds guidade turer på en timme mellan kl. 11 och 15 och på lördagar kl. 14.

Gamla stan var också platsen för många slag under medeltiden, då Sverige, Danmark och Norge ställdes mot varandra i kampen om den regionala makten. Den sista skärmytslingen i Stockholm ägde rum på Stortorget 1611 – innan dess hade kungarna bott på slottet men efter det valde de att bo utanför staden. Detta innebar att det inte längre fanns något behov av kungliga vakter eller en armé i garnison i centrala Stockholm, så de enda soldater som fanns kvar här var stationerade vid en militär fästning kallad Lovön , cirka 13 km söder om Gamla Stan.

Vill du veta mer om Gamla Stan? Besök https://www.visitstockholm.se/o/gamla-stan för mer information.